woensdag 19 mei 2010
vrijdag 7 mei 2010
Vakantie in Zweden
Mooi om weer opnieuw de lente te beleven, bosanemonen, leverbloempjes, klein hoefblad, sleedoorn en de krenten volop in knop. Nog sneeuw op diverse plekken en woensdag zelfs nog verse sneeuw.Voor Ia heb ik een vakantieverslag gemaakt. Binnenkort verschijnen er een aantal plaatjes op mijn Flickr-site.
maandag 5 april 2010
Kikkervisjes
Een aantal opmerkingen over de verzorging van kikkervisjes.
Neem nooit te veel kikkervisjes, 10 – 25 eitjes zijn ruim genoeg.
Zorg voor een ruime bak (ongeveer 20 x 30 cm, groter mag ook). In een aquariumzaak kun je vrij goedkoop een plastic aquariumpje kopen. Koop geen kom: de oppervlakte voor zuurstofuitwisseling is veel te klein ten opzichte van de inhoud.
Op de bodem wat aquariumzand of wat uitgewassen metselzand (net zo lang spoelen totdat het water (bijna) helder is).
Wat waterplanten uit een sloot of vijver erin. Het is gunstig als er groene algen aan de planten zitten (de planten zien er dan een beetje groen-wollig uit).
De eerste dagen eten de kikkervisjes het dril op, je hoeft ze dan niet te voeren.
Als ze vrij kunnen zwemmen gaan ze aan de planten sabbelen. Met hun rasptandjes schrapen ze de algen eraf. Je kunt ze dan evt. bijvoeren met sla, spinazie of andijvie (de blaadjes goed kneuzen), komkommer, tomaat, banaan. Geef steeds weinig zodat het niet kan gaan rotten.
Als de achterpootjes komen gaan ze over op dierlijk voedsel. Je kunt ze dan ook stukjes mager rundvlees, ei, dode regenworm geven. Altijd heel weinig: dierlijk eiwit rot heel snel.
Ook kun je ze vissenvoer geven, dat kan ook al vanaf het begin, gewoon uitproberen wanneer ze ervan gaan eten.
Als de voorpootjes gaan komen dan wordt de staart kleiner. De staart dient als voedsel. In die tijd eten ze niet omdat de bek met rasptandjes overgaat in een brede kikkerbek en ook de ingewanden een verandering ondergaan. Ook gaat de kieuwademhaling over op longademhaling en de kikkervisjes moeten dan aan land kunnen gaan. Leg dus een stuk schors of een steen met schuine kant in de bak. In deze fase kunne de kikkervisjes ook tegen de ruit op gaan klimmen. Als de bak niet afgesloten is ben je op een gegeven moment je kikkervisjes kwijt. In deze fase is de verzorging het moeilijkst. Als de metamorfose voltooid is moeten ze bewegende diertjes krijgen zoals (fruit-)vliegen, muggen of bladluizen. Misschien wel verstandig om afscheid van ze te nemen en ze naar een sloot of vijver te brengen
Als het water in de bak troebel gaat worden dan moet je de bak verschonen.
Zorg voor helder vijver- of slootwater. Anders kraanwater dat eerst een paar uur heeft gestaan. Planten en kikkervisjes even in een andere bak met het nieuwe water. Bak leeg maken, zand even spoelen en da alles er weer in.
Succes ermee!
maandag 29 maart 2010
Een dagje in het veen
Een mooi dagje in het Haaksberger- en Aamsveen. Adders, groene en bruine kikkers, dril van de heikikker en verder veel kokmeeuwen en ganzen. De fitis en de tjiftjaf en ook enkele roodborsttapuiten gezien. Meer foto's van deze dag te zien op Flickr.
dinsdag 23 maart 2010
Groene kikkers aan het zonnebaden.
maandag 22 maart 2010
Heikikkers
Maandag er op uit om te kijken of de heikikker al actief was, en ja hoor. In het ven eerst een plek waar ik een kikker heb gevangen en 24 drilklompen heb gezien. Opeens hoorde ik het kenmerkende geuid van heikikkers, alsof je een langzaam stromend beekje hoort murmelen. De eerste keer dat ik het hoorde, maar het was meteen te herkennen. Naar de plek gelopen waar het geluid vandaan kwam en daar nog enkele exemplaren gevangen en 27 drilklompen geteld. Echt een mooi lentegevoel! De mannetjes zijn vaak een beetje (zoals bij deze) blauw, sommigen echt heel blauw. Helaas, die niet gevonden. Hieronder het dril, in kleinere en compactere klompen dan bij de bruine kikker.
zondag 7 maart 2010
Gevels in Lent
In Lent bij Nijmegen is een mooie wijk met prachtige gevels. 88 huizen zijn voorzien van gevels die door kunstenaars gemaakt zijn. In mij Flickr kun je er een aantal bekijken. Verder is er een website van de wijk met fotootjes van alle gevels.
zaterdag 6 maart 2010
Goudvink
dinsdag 16 februari 2010
Een trosje staartmezen
Ik woon in het buitengebied en heb een voederplaats waar veel vogels op afkomen. Niet alleen vogels trouwens, maar ook een eekhoorn en konijnen. Tot de vaste bezoekers behoren: 13 huismussen, 2 ringmussen, 2 heggenmussen, 1 roodborst, 4-6 vinken, 5 groenlingen, 6 staartmezen, 8 koolmezen, 4 pimpelmezen, 1 glanskopmees, 4 fazanten (1 haan en 3 hennen), 2 eksters, 7 kauwtjes, 14 merels, 2 spreeuwen, 1 holenduif en meer dan 20 houtduiven. Regelmatig komt de sperwer langs om te kijken of er voor hem en haar ook een hapje is. De aantallen geven aan wat ik maximaal en tegelijkertijd heb gezien. De winterkoning zit wel in de buurt maar heb ik nog nooit bij de voederplek gezien.
#21 Sreencasting-3
1. Goed bedenken in welke volgorde je dingen doet. Het scenario van handelingen en gesproken tekst moet je goed in je hooft hebben.
2. Bij voorkeur slechts een deel van het scherm gebruiken om het bestand minder groot te laten worden. Dat betekent dat je al de vensters van de programma's en mappen die je gaat gebruiken van te voren vastlegt.
3. Zorgen dat je binnen de 5 minuten blijft, oftewel veel (bij)zaken weglaten.
4. Zorgen dat je stemgebruik niet afvlakt doordat je te intensief bezig bent met het scenario en de hoofdzaken. Dat vind ik zelf nog het moeilijkst.
Reken erop dat je niet in één shot de zaak hebt. Bij deze heb ik het bij drie shots maar gelaten, het is onderhand wel bedtijd. Het is dus handig om een kopie te hebben van de te gebruiken bestanden.
maandag 15 februari 2010
#23 eindevaluatie 2
Instand messaging: Hier kun je wel wat mee, bijvoorbeeld als vraagbaak, vergelijkbaar met al@din dat gebruikt wordt door de bibliotheek. Maar behalve de directe respons van vergelijkbare vragen werkt Anna van Ikea op een vergelijkbare manier. Allen moet je zelf eerst even de FAX’s bekijken, die je op veel websites vindt. Toch verstandig om te doen als je een vraag hebt.
Skypen vindt ik geweldig, heb helaas weinig skypers in mijn club, zal wel weer aan mijn generatie liggen.
Mediawijsheid: Dat is erg belangrijk om kinderen op te voeden in het omgaan met informatie (en met privacy). Daar moet echt structureel aandacht aan besteed worden in het onderwijs en waarschijnlijk ook in cursussen voor de ‘digital immigrants (geboren voor 1980)’
Onderwijskundig kun je er veel mee doen. In je lesprogramma’s kun je verwijzingen maken naar de vele sites op internet. Kost wel even tijd om te selecteren, maar het geeft wel veel mogelijkheden. Natuurlijk kun je je leerlingen/studenten zelf op zoektocht sturen.
Podcasting: een beetje schrale toepassing van de internetmogelijkheden. Handig als je slechte lezers in je publiek hebt. Maar ik heb dan ook wel graag voor het overzicht de geschreven versie voor mij. Enkele websites maken daar wel gebruik van door aan te geven dat je de getoonde tekst ook kunt beluisteren. Soms is het aardig om de schrijver zijn eigen stuk (met name gedichten) te horen voorlezen.
Vodcasting: Beeld en geluid, daar liggen veel mogelijkheden om informatie op een duidelijke manier uit te leggen. Viel me wel op dat er nogal wat podcasts zijn waarbij de tekst van de getoonde ‘bordjes’ wordt voorgelezen. Toch wat meer impact dan alleen tekst of gewoon minder inspannend om de informatie tot je te nemen?.
Screencasting: Nieuw voor mij en heel bruikbaar. Hier kun je heel goed de werking van bepaalde programma's en toepassingen mee overdragen, zoals ik gedaan heb voor Jing en delicious. Ik kan me ook voorstellen dat je daarmee een bepaald onderwerp behandelt waarbij je gebruik maakt van verschillende sites. Dat kost veel ontwerptijd, maar het resultaat kan heel mooi zijn.
Onderwijs 2.0:
Heb daar al het nodige in mijn blog over geschreven en verwijs daar dus maar naar.
#23 eindevaluatie 1
Nu even per onderdeel:
Wiki: Handig als je met een groep iets moet doen, leren, overleggen, ledenadministratie e.d. Zie voor mijn werk (medewerker leermiddelencentrum) niet direct een toepassing. Het werkt alleen als alle betrokkenen ook regelmatig reageren. Voor studiegroepen e.d. is het een mooi middel.
Online ducumenten: Handig voor kort durende projectjes. Heb voor een kennis een gedeeld document gemaakt op een apart e-mailadres zodat 2 mensen de ledenlijst kunnen bijwerken zonder steeds de bestanden te moeten doormailen.
Webtools: Ja, dat zijn er nogal wat. Vorige week weer Picasa geïnstalleerd, maar helaas: mijn foto's staan op een externe harde schijf. Als de HD een andere letter krijgt toegewezen werkt het niet. Op mijn laptop begon ik met H:. maar als ik hem nu aansluit krijg ik steeds G: en kan Picassa er niks mee. Bog eens uitzoeken hoe dit op te lossen.
Via Yurls wel naar handleidingen gekeken (via F1 los je ook veel problemen op) en problemen opgelost. Yurls en programmableWeb.com staat in mijn Delicious, zal het nog regelmatig gebruiken en binnenkort de Picasa handleidingen bekijken.
Wordt vervolgd
#22 Onderwijs 2.0
donderdag 11 februari 2010
'#20 Vodcasting-3
Vanmorgen de grote wintervlinder op de foto gezet met mijn nieuwe macro-lens en de waarneming doorgestuurd naar Waarneming.nl. Vanmiddag toch lekker even aan het zagen geweest, een aantal vogelkersen en essen heb ik, naast wat klein grut, omgezaagd en in hapklare brokjes voor de kachel gemaakt.
Via You-Tube-help nu mijn cache-geheugen gewist. Door ws. de steeds nieuwe versies van alle programma's klop de aanwijzing niet helemaal, naar met een beetje fantasie kom je daar wel uit. Hopelijk heeft het heb ik geen gekke dingen gedaan, maar dan merk ik dat later wel. Eigenlijk wis je alle cookies die bijhouden wat je al een keer hebt gebruikt (auto aanvullen). Zal hierna ws. wel voor elke website de complete naam moeten invullen. Afijn, dat is maar eenmalig, er stonden geweldig veel sites op die ik nooit meer bezoek.
woensdag 10 februari 2010
#20 Vodcasting 2
Ikhad het over het langzaam afspelen (met steeds tussendoor opladen) van videobestanden. Na het bekijken van 'Ooit het YouTube Helpcentrum bekeken?' weet ik nu dat je eerst de video kunt laten pauzeren. Het bestand wordt dan verder geladen. Als de oplaadbalk helemaal gekleurd is krijg je een goede weergave. Nu nog uitzoeken hoe je het cache-geheugen kunt leegmaken. Hierdoor kan dat geheugen gebruikt worden om de video op te slaan. Ook een leuke opdracht voor morgen.
# 21-Screencasting -2
maandag 1 februari 2010
#21 Sreencasting
Om Jing te installeren moet je ook Framework 3.0 op je computer hebben. Jing geeft dat aan en vraagt om Framework te installeren, maar dat lukte niet. dus eerst naar:
http://www.microsoft.com/downloads/en/confirmation.aspx?familyId=10cc340b-f857-4a14-83f5-25634c3bf043&displayLang=en
Het volgende programma downloaden en installeren:
Microsoft .NET Framework 3.0 Redistributable Package
If your download does not start after 30 seconds, click here: Start download
Het downloaden en installeren kost enige tijd, kun je rustig even een kopje thee drinken tussendoor.
Dan Jing downloaden en installeren
Nieuwste adobe Flash player installeren
Afijn, 3 uur en enkele koppen thee later kan de opname beginnen. Helaas is het starten van de opname een probleem. Je selecteert een deel van het scherm en wanneer de opname wordt gestart kun je de rest van het scherm pas gebruiken. Je kunt dus niet even een icoontje aan de kant gooien, een venster openen of wat dan ook. Het begin van de opname moet je dus al terdege voorbereiden en de vensters die je wilt gaan gebruiken al aangepast hebben aan dat deel van het scherm dat je gaat opnemen. Nog wel even een gepuzzel om een goede opname te maken van een deel van het scherm. Als je het hele scherm kiest heb je die problemen dus niet. Eerst even wat anders doen en dan nog eens proberen.
#20 Vodcasting 1
Het bekeken filmpje:
Uitleg over hoe er gewerkt kan worden door scholen met de Rekenkist en de Taalkist; speciaal ontwikkeld materiaal om leerlingen te laten werken aan het onderhouden van hun reken- en taalniveau. Geheel conform de wensen van de onderwijsinspectie, en aansluitend bij de Europese referentiekaders. Het is zelfsturend materiaal, bestaande uit 140 bladen per kist. Met een bijbehorende website www.rekenkist.nl en www.taalkist.nl, waar veel extra oefening ........
Wordt vervolgd.
#19 Podcasting
#18 Mediawijsheid
# 15 Handige webtools
Nou nou, wat een gigantisch aan bod van alles en nog wat. Ik heb er maar een paar aan mijn delicious toegevoegd, handig. Zal t.z.t. hier wel eens wat meer gericht in grasduinen, heb nog een klus om de programma’s te installeren die ik nodig heb om tv-opnamen vanaf de harde schijf (van Inverto) om te zetten in bestanden die overal gebruikt kunnen worden. Kan dan eerst even kijken welke links me op weg kunnen helpen. Bij zo’n gigantisch aanbod is het wel zaak je te beperken, anders staat je computer vol met dingen die je nauwelijks gebruikt.
dinsdag 19 januari 2010
#11 Librarything-feed
maandag 18 januari 2010
#17 Instant Messaging (chat)
# 16 Twitter
#15 Handige webtools
#14 Online documenten maken en delen
Documenten delen is inderdaad een leuke mogelijkheid waarvoor ik wel een aantal toepassingen zie. Nadeel is dat degenen met wie je het deelt wel een gmail-account moeten hebben. Ik heb de recepten ook gedeeld met mijn andere mailadres, maar dan kan ik er niet bijkomen.
Lezing Uppsala
Vorige week druk bezig geweest met het maken van een lezing met powerpoint over Uppsala, de stad waar Linnaeus ruim 30 jaar heeft gewerkt en gewoond. Vrijdagavond die lezing gegeven voor zo'n 50 mensen van de Scandinavische Vereniging Twente. De leden hiervan zijn allemaal op de een of andere manier, net als ik, verknocht aan Scandinavië. Nu maar eens even tijd besteden aan de cursus, want de rest van de week zal daar ook niet zo veel van komen door allerlei leuke activiteiten.
maandag 4 januari 2010
13 Wiki’s
Verjaardagscadeautje
Bij mijn moestuin staat een bord met Natuurreservaat. Een vriend kreeg dit bord van het Overijssels Landschap omdat ze bezig waren met restylen. Hij plaatste het bord bij het pad langs de moestuin dat leidt naar de rest van mijn erf (1 ha). Op mijn verjaardag hbben mijn dochter en schoonzoon het andere bord erboven gemonteerd. Mooi cadeau!
Library things
Afijn, dus een aantal boeken ingevoerd. Ze zijn niet altijd te vinden door het ISBN-nummer en alleen op Amazon te zoeken. Soms krijg je niet de goede uitgave (b.v. Duits i.p.v. Zweeds). Als je daarna taal en land aangeeft en zoekt bij de grote bibliotheken dan vind je het wel. Daarna nog bij elk boek een commentaar geven enz. Je bent wel even bezig. Als je een echte boekenworm bent is het wel leuk, zeker om aan de hand van jouw boekenlijst nieuwe ideeën op te doen. Even kijken of er een boekbespreking is en dan naar de bibliotheek of boekwinkel!
Voor studenten die b.v. een boekenlijst moeten maken is het handig om hier je keuze te bepalen. Voor mijn studenten zie ik er nog geen toepassing voor. De docent Nederlands zou hier de studenten wel mee kennis moeten laten maken.
10 - Tussenevaluatie
Weblogs zie ik meer als aardigheid voor jezelf. Wil je leuke dingen meedelen aan anderen, b.v. over de voortgang van een bepaald project, zaken die je op de voet volgt of gewoon je vakanties, dan is het een leuk middel. Je moet echt wel een trouwe blogger zijn en echt iets te melden hebben wil je je blog interessant maken. Voor onderwijs zie ik niet direct toepassingen.
3,4 RSS, netvibes.
Handig om regelmatig de laatste berichten te bekijken. Meteen een handige startpagina om het net rond te struinen van zaken die je regelmatig bekijkt. Maak er tot nu toe vooral gebruik van vanwege de cursus. Als je veel internet is netvibes wel handig omdat je alle nieuwtjes en sites bij de hand hebt en snel kunt overzien waar wat te halen valt.
#5 Auteursrecht en plagiaat
Auteursrecht is iets om zorgvuldig mee om te gaan. Als ik foto’s van anderen (dus ook via internet) gebruik vermeld ik altijd de maker door de naam in de foto op te nemen. Ook voor lesideeën geef ik altijd aan wie de auteur is. Vooral het gebruik van Creative Commons licentie is het handiger voor me geworden om (goede) foto’s op internet te vinden die ik kan gebruiken als lesmateriaal.
#6 Online foto’s delen
Ik maakte al gebruik van eigen websites om bijvoorbeeld foto’ te delen met familie en vrienden door daar de foto’s van een feestje, bijeenkomst of de verbouwing van de zaak van mijn zoon daarin te plaatsen. Over het algemeen ben ik niet zo’n fotodeler. Op Flickr heb ik wel een aantal foto’s staan, maar dan altijd op klein formaat en voorzien van © jan@knol-online.nl. Voor mijn studenten zou ik wel een rubriek kunnen maken met allerlei posters die ze in de les (met digibord) kunnen gebruiken. Voorlopig zou ik dat doen op een site die alleen voor onze studenten te benaderen is (b.v. de portal van de school).
#7 Online foto’s bewerken
Aangezien ik zelf de nodige fotobewerkingsprogramma’s heb (Adobe fotoshop, Premium Picture It, Silkypix (voor RAW-foto’s) gebruik ik geen online programma’s. Kan handig zijn als je ergens bent zonder je laptopje. Foto’s bewerken die ik o.a. voor posters, handleidingen, catalogus van de lesmaterialen en vooral privé.
#8 Social bookmarking
Hiervan maak ik redelijk veel gebruik. Heel handig om alle links bij elkaar te hebben die je veel gebruikt. Overal beschikbaar en gemakkelijk te sorteren door de tags! Je moet eerst wel een aardige verzameling van b.v. lesideeën hebben wil het interessant worden voor de studenten om daar te zoeken. Het is de zoveelste manier van zoeken op internet. Misschien op den duur aardig voor b.v. het studielandschap.
#9 Veiligheid en privacy op Web 2.0
Ja, wat wil je wel en wat wil je niet kwijt. In het begin van de cursus gebruik je dan een alias, maar door de berichten die je erop zet ben je toch wel weer te traceren. Dus: wees kritisch wat je openbaar wilt maken. Wat anderen over me schrijven hou ik niet bij, vind het ook niet echt interessant. Ik vind dat niet belangrijk genoeg om daar tijd in te steken (en vervolgens paranoïde te worden).