Op mijn delicous kun je een site over het houden van kikkervisjes aanklikken. Verder zijn er meer links naar voor het onderwijs, webwinkels, interessante lesideeën en meer.
Een aantal opmerkingen over de verzorging van kikkervisjes.
Neem nooit te veel kikkervisjes, 10 – 25 eitjes zijn ruim genoeg.
Zorg voor een ruime bak (ongeveer 20 x 30 cm, groter mag ook). In een aquariumzaak kun je vrij goedkoop een plastic aquariumpje kopen. Koop geen kom: de oppervlakte voor zuurstofuitwisseling is veel te klein ten opzichte van de inhoud.
Op de bodem wat aquariumzand of wat uitgewassen metselzand (net zo lang spoelen totdat het water (bijna) helder is).
Wat waterplanten uit een sloot of vijver erin. Het is gunstig als er groene algen aan de planten zitten (de planten zien er dan een beetje groen-wollig uit).
De eerste dagen eten de kikkervisjes het dril op, je hoeft ze dan niet te voeren.
Als ze vrij kunnen zwemmen gaan ze aan de planten sabbelen. Met hun rasptandjes schrapen ze de algen eraf. Je kunt ze dan evt. bijvoeren met sla, spinazie of andijvie (de blaadjes goed kneuzen), komkommer, tomaat, banaan. Geef steeds weinig zodat het niet kan gaan rotten.
Als de achterpootjes komen gaan ze over op dierlijk voedsel. Je kunt ze dan ook stukjes mager rundvlees, ei, dode regenworm geven. Altijd heel weinig: dierlijk eiwit rot heel snel.
Ook kun je ze vissenvoer geven, dat kan ook al vanaf het begin, gewoon uitproberen wanneer ze ervan gaan eten.
Als de voorpootjes gaan komen dan wordt de staart kleiner. De staart dient als voedsel. In die tijd eten ze niet omdat de bek met rasptandjes overgaat in een brede kikkerbek en ook de ingewanden een verandering ondergaan. Ook gaat de kieuwademhaling over op longademhaling en de kikkervisjes moeten dan aan land kunnen gaan. Leg dus een stuk schors of een steen met schuine kant in de bak. In deze fase kunne de kikkervisjes ook tegen de ruit op gaan klimmen. Als de bak niet afgesloten is ben je op een gegeven moment je kikkervisjes kwijt. In deze fase is de verzorging het moeilijkst. Als de metamorfose voltooid is moeten ze bewegende diertjes krijgen zoals (fruit-)vliegen, muggen of bladluizen. Misschien wel verstandig om afscheid van ze te nemen en ze naar een sloot of vijver te brengen
Als het water in de bak troebel gaat worden dan moet je de bak verschonen.
Zorg voor helder vijver- of slootwater. Anders kraanwater dat eerst een paar uur heeft gestaan. Planten en kikkervisjes even in een andere bak met het nieuwe water. Bak leeg maken, zand even spoelen en da alles er weer in.
Succes ermee!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten