maandag 4 januari 2010

10 - Tussenevaluatie

#2 Weblogs in het onderwijs

Weblogs zie ik meer als aardigheid voor jezelf. Wil je leuke dingen meedelen aan anderen, b.v. over de voortgang van een bepaald project, zaken die je op de voet volgt of gewoon je vakanties, dan is het een leuk middel. Je moet echt wel een trouwe blogger zijn en echt iets te melden hebben wil je je blog interessant maken. Voor onderwijs zie ik niet direct toepassingen.

3,4 RSS, netvibes.

Handig om regelmatig de laatste berichten te bekijken. Meteen een handige startpagina om het net rond te struinen van zaken die je regelmatig bekijkt. Maak er tot nu toe vooral gebruik van vanwege de cursus. Als je veel internet is netvibes wel handig omdat je alle nieuwtjes en sites bij de hand hebt en snel kunt overzien waar wat te halen valt.

#5 Auteursrecht en plagiaat

Auteursrecht is iets om zorgvuldig mee om te gaan. Als ik foto’s van anderen (dus ook via internet) gebruik vermeld ik altijd de maker door de naam in de foto op te nemen. Ook voor lesideeën geef ik altijd aan wie de auteur is. Vooral het gebruik van Creative Commons licentie is het handiger voor me geworden om (goede) foto’s op internet te vinden die ik kan gebruiken als lesmateriaal.

#6 Online foto’s delen

Ik maakte al gebruik van eigen websites om bijvoorbeeld foto’ te delen met familie en vrienden door daar de foto’s van een feestje, bijeenkomst of de verbouwing van de zaak van mijn zoon daarin te plaatsen. Over het algemeen ben ik niet zo’n fotodeler. Op Flickr heb ik wel een aantal foto’s staan, maar dan altijd op klein formaat en voorzien van © jan@knol-online.nl. Voor mijn studenten zou ik wel een rubriek kunnen maken met allerlei posters die ze in de les (met digibord) kunnen gebruiken. Voorlopig zou ik dat doen op een site die alleen voor onze studenten te benaderen is (b.v. de portal van de school).

#7 Online foto’s bewerken

Aangezien ik zelf de nodige fotobewerkingsprogramma’s heb (Adobe fotoshop, Premium Picture It, Silkypix (voor RAW-foto’s) gebruik ik geen online programma’s. Kan handig zijn als je ergens bent zonder je laptopje. Foto’s bewerken die ik o.a. voor posters, handleidingen, catalogus van de lesmaterialen en vooral privé.

#8 Social bookmarking

Hiervan maak ik redelijk veel gebruik. Heel handig om alle links bij elkaar te hebben die je veel gebruikt. Overal beschikbaar en gemakkelijk te sorteren door de tags! Je moet eerst wel een aardige verzameling van b.v. lesideeën hebben wil het interessant worden voor de studenten om daar te zoeken. Het is de zoveelste manier van zoeken op internet. Misschien op den duur aardig voor b.v. het studielandschap.

#9 Veiligheid en privacy op Web 2.0

Ja, wat wil je wel en wat wil je niet kwijt. In het begin van de cursus gebruik je dan een alias, maar door de berichten die je erop zet ben je toch wel weer te traceren. Dus: wees kritisch wat je openbaar wilt maken. Wat anderen over me schrijven hou ik niet bij, vind het ook niet echt interessant. Ik vind dat niet belangrijk genoeg om daar tijd in te steken (en vervolgens paranoïde te worden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten